Američki Centar za kontrolu bolesti podučava transrodne osobe kako dojiti novorođenčad

Službena web stranica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti objavila je savjete za trans i nebinarne osobe o traženju smjernica o tome kako “dojiti” svoju djecu.

U odjeljcima smjernica glavnih zdravstvenih instituta o dojenju, sadržavane su informacije o tome kako hraniti svoju novorođenu djecu za one kojima je veći dio grudi uklonjen tijekom operacija promjene spola ili za biološke muškarce koji uzimaju hormone za rast grudi.

Međutim, nekoliko je liječnika kritiziralo smjernice, ne samo zato što se činilo da CDC uči biološke muškarce kako dojiti djecu, već zato što su tvrdili da CDC nije uspio procijeniti rizike za djecu koja piju mlijeko proizvedeno kemikalijama koje se koriste u medicini za promjenu spola.

U odjeljku web stranice CDC-a o “Razmatranjima o jednakosti u zdravlju” – koji se nalazi pod “Kompletom alata za hranjenje dojenčadi i male djece”, centar je objavio da “Transrodne osobe i osobe koje nisu binarnog spola mogu rađati i dojiti”.

Također je navedeno da se “rodni identitet ili izražavanje transrodnih osoba razlikuje od njihovog spola pri rođenju”, te da se “rodni identitet nebinarnih rodnih pojedinaca ne uklapa uredno ni u muškarca ni u ženu”.

U odjeljku web stranice CDC-a o “Dojenju”, konkretno unosu koji pokriva dojenje za one osobe koje su bile podvrgnute operaciji dojke, institut je spomenuo “dojenje na prsima”.

CDC je postavio pitanje: “Mogu li transrodni roditelji koji su imali operaciju dojke dojiti svoju djecu?” Odgovor je “da”, nakon čega je uslijedilo objašnjenje.

“Neki transrodni roditelji koji su imali operaciju grudi možda će poželjeti dojiti ili hraniti na prsima (izraz koji koriste neki transrodni i nebinarni roditelji), svoju djecu”, stoji na web stranici CDC-a. “Pružatelji zdravstvenih usluga koji rade s ovim obiteljima trebali bi biti upoznati s medicinskim, emocionalnim i društvenim aspektima rodnih prijelaza kako bi pružili optimalnu skrb usmjerenu na obitelj i zadovoljili prehrambene potrebe dojenčeta.”

U objavi je dodano da bi ti transrodni roditelji “možda trebali pomoć s” “maksimiziranjem proizvodnje mlijeka, dohranom pasteriziranim donorskim mlijekom ili formulom, lijekovima za poticanje laktacije ili izbjegavanjem lijekova koji inhibiraju laktaciju, suzbijanjem laktacije (za one koji odluče ne dojiti) ” i “Pronalaženje odgovarajuće potpore za upravljanje dojenjem, vršnjačke podrške i/ili emocionalne podrške.”

Prema Daily Mailu, ovaj se savjet može odnositi na biološke muškarce koji mogu proizvesti vlastito majčino mlijeko uzimajući “hormonske lijekove” koji oponašaju promjene koje se događaju tijelu biološke žene tijekom kasne trudnoće.

Međutim,  primjetno je i upozorenje agencije za kontrolu lijekova FDA da jedan od tih lijekova, domperidon, “može prijeći u majčino mlijeko u malim količinama i kao posljedicu ponekad može uzrokovati nepravilan rad srca kod beba”.