Američki State Department savjetovao je diplomatima da izbjegavaju pozivanje na “deeskalaciju” ili “prekid vatre” u Gazi usred nastavka borbi između Izraela i palestinskih militanata, izvijestili su brojni mediji. Američki dužnosnici izrazili su glasnu podršku pravu židovske države na “samoobranu” nakon smrtonosnog napada Hamasa prošlog tjedna.

U e-poruci upućenoj maloj skupini dužnosnika u petak, State Department je rekao da bi se američki tiskovni materijali trebali kloniti fraza kao što su “uspostava mira”, “kraj nasilja/krvoprolića” ili “deeskalacija/prekid vatre”, neimenovani dužnosnici administracije rekli su NBC Newsu i drugim medijima.

Huffington Post, koji je dobio kopiju e-maila, nazvao je poruku “zapanjujućim signalom” i pokazateljem “nevoljkosti Bijele kuće da potakne izraelsku suzdržanost”.

Upitan o direktivi, neimenovani dužnosnik State Departmenta rekao je za HuffPo da neće komentirati internu komunikaciju.

Unatoč raspravama iza kulisa, na konferenciji za novinare u Kataru kasnije u petak, državni tajnik Antony Blinken rekao je novinarima da je Washington naglasio Izraelu “važnost poduzimanja svih mogućih mjera opreza kako bi se izbjeglo ozljeđivanje civila” u Gazi. Dodao je: “Shvaćamo da mnoge palestinske obitelji u Gazi pate bez svoje krivnje i da su palestinski civili izgubili živote.”