Napad dronom na saudijska naftna postrojenja, za što su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, potaknuo je Washington da okrivi Teheran, a američki ratni huškač, senator Lindsey Graham, pozvao je na bombardiranje Irana.

Dim velikih požara u najvećem svjetskom pogonu za preradu nafte uzrokovan napadom jedva se raspršio kad su dužnosnici u Washingtonu uhvatili novu priliku za širenje tipične anti-iranske propagande putem masmedija.

Oglas:

         

Američki državni tajnik Mike Pompeo okrivio je Teheran za, kako je nazvao, „napad bez presedana na svjetsku opskrbu energijom“, ali je odustao od prijedloga bilo kakvih osvetničkih mjera, javlja RT.

U međuvremenu, Graham se u stilu modernih „twiteraških“ političara brzo okrenuo Twitteru i pozvao na odmazdu.

Iran neće zaustaviti svoje loše ponašanje sve dok posljedice ne postanu stvarnije, poput napada na njihove rafinerije, što će slomiti leđa režima,napisao je Graham.

Rijad je napad dronom proglasio „terorističkim napadom“, ali nije odmah imenovao počinitelja. Hutiji su preuzeli odgovornost za napad u subotu ujutro, dok je napad rezultirao velikim eksplozijama u rafineriji u gradu Abqaiq u istočnoj provinciji Saudijske Arabije i još jednom objektu na ogromnom naftnom polju Khurais, oko 150 km od Rijada.

Američki predsjednik Donald Trump već je nazvao saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i ponudio pomoć Saudijcima u osiguravanju njihove sigurnosti. Također je rekao da napad na saudijske naftne pogone može biti štetan za američku i svjetsku ekonomiju.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) izjavila je, međutim, da napad vjerojatno neće utjecati na svjetska tržišta nafte jer su „dobro opskrbljeni obilnim komercijalnim zalihama“. Međutim, također je istaknuto da se pažljivo nadzire situaciju i da je agencija u kontaktu s Saudijcima te „velikim državama proizvođača i potrošača.

Izjava IEA-e stigla je usred medijskih izvještaja da je napad prisilio Rijad da smanji proizvodnju nafte za čak 5 milijuna barela dnevno, što je otprilike polovina njegove ukupne proizvodnje nafte i oko pet posto globalne ponude nafte.

Subotnji napad postao je najuspješniji napad koji su Hutiji pokrenuli protiv Saudijaca, a koji vode divljačku agresiju u Jemenu otkako su intervenirali u građanskom ratu zemlje 2015.

UN i razne međunarodne skupine za ljudska prava često su kritizirale agresiju koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, zbog masovnih civilnih žrtava.