Američki državni tajnik Mike Pompeo proglasio je odluku Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da istraži američke zločine u Afganistanu nemoralnom i nezakonitom.

Pompeo je je ICC prozvao „neodgovornom političkom institucijom koja se maskira kao pravno tijelo,“ javlja The Washington Times.

Tužiteljstvo ICC-a naveli su kako su Talibani i druge terorističke skupine u Afganistanu ubile preko 17.000 civila od 2009., ali i da su snage sigurnosti afganistanske vlade koju podržava SAD optužene za mučenja zatvorenika.


Izraelci optužili Međunarodni sud za „antisemitizam“, Netanyahu ponovno zaprijetio aneksijom Zapadne obale


ICC je također naveo da postoje informacije da su pripadnici američke vojske i obavještajnih agencija provodili mučenja, među kojima i silovanja te druge oblike seksualnog zlostavljanja nad zatvorenicima u Afganistanu 2003. i 2004.

Sjedinjene Države zaštiti će svoje dužnosnike od ovog izdajničkog nezakonitog suda i neće financirati ovu političku osvetu,“ rekao je bijesni Popmpeo.

SAD inače nije član ICC-a, a 2002. godine je usvojen i poseban zakon koji dopušta upotrebu vojne sile za oslobađanje američkih državljana te državljana savezničkih država [Izraela] u slučaju njihova zatvaranja na temelju zahtjeva ICC-a.

Prošle godine SAD su uvele i ograničenja za izdavanje viza predstavnicima ICC-a koje američke vlasti smatraju odgovornima za istrage koje se provode protiv pripadnika američke vojske.


Netanyahu tvrdi da Međunarodni sud „nema ovlasti“ istraživati izraelske zločine u Palestini