Američki državni tajnik otputovao je u petak u Jeruzalem na razgovor s izraelskim premijerom i ratnim huškačem Benjaminom Netanyahuom, rekavši novinarima nakon sastanka da smo „podijelili naše ideje o tome kako zajedno možemo osigurati stabilnost na Bliskom istoku.

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju akcije Izraela u obrani njegovih interesa u regiji, rekao je državni tajnik Mike Pompeo, izjavivši Jerusalem Postu da je Trumpova administracija „bila vrlo jasna” kako „Izrael ima temeljno pravo uključiti se u aktivnosti koje osiguravaju sigurnost svog naroda.

To je u samoj srži onoga što nacionalne države imaju ne samo pravo nego i obvezu“, dodao je Pompeo.

„Znamo da je ovo kutak [svijeta] u kojem je Iran pokušao premjestiti oružane sustave preko Sirije, u Libanon, što prijeti Izraelu, a mi ćemo učiniti sve što možemo kako bismo bili sigurni da imamo sposobnost prepoznavanja takvih, tako da možemo zajednički reagirati na odgovarajući način“, rekao je Pompeo, ukazujući na navodne iranske aktivnosti koje su u prošlosti dovele do upotrebe izraelskih bespilotnih letjelica i niza agresorskih zračnih napada na razne ciljeve u više regionalnih zemalja.

Pompeo je također ukazao na „najstrože sankcije“ SAD-a protiv Irana, rekavši da je cjelokupna strategija SAD-a „poduzeta za suzbijanje“ i odbijanje Irana kao „temeljne destabilizirajuće sile unutar Bliskog Istoka.

Izrael sve do danas za SAD slovi kao „jedina demokracija“ na Bliskom istoku. Iako je poznato što „demokracija“ simbolizira kad je u pitanju SAD, međunarodna zajednica i dalje šuti i okreće glave kad je u pitanju agresorsko divljaštvo, kontinuirano provociranje i huškanje novih sukoba od strane vodstva „odabranog naroda“.