Krajem 2018. godine Donald Trump naredio je povlačenje američkih vojnih snaga iz Sirije u roku od 90 dana. Tu naredbu ponovio je i u listopadu 2019. godine, no ipak dio američke vojske je ostao u Siriji unatoč tadašnjim predsjedničkim izvršnim odredbama, a prema novim saznanjima broj američkih vojnika u Siriji danas je daleko veći od nekoliko stotina koliko je bilo javno objavljeno. Povrh svega, čini se da ni sam predsjednik nije svjestan koliko vojnika se i dalje nalazi u Siriji.

Jim Jeffrey, američki poslanik za Siriju i predsjednikom poslanik za zapadnjačku koaliciju u borbi protiv ISIL-a, otvoreno je priznao da su on i članovi njegovog tima namjerno zatajili od predsjednika stvarnu veličinu američkih snaga u Siriji, te učinili sve da američka vojska tamo ostane do dana današnjeg.

Uvijek smo skrivali od američkog vodstva koliko zapravo vojnika imamo u Siriji. Povlačenje vojske iz Sirije? Nije bilo nikakvog povlačenja vojske“, otvoreno je priznao Jeffrey u razgovoru za vojni časopis Defense One. Jeffrey bi do kraja ovog mjeseca trebao napustiti svoju funkciju i otići u mirovinu.

Kad se situacija na sjeveroistoku Sirije stabilizirala nakon pobjede nad ISIL-om, Trump je bio naklonjen ideji da se povučemo. U oba slučaja mi smo osmislili pet još boljih argumenata zašto bismo trebali ostati. I oba puta smo uspjeli u tome.

Dodao je da je stvarni broj američkih vojnika u Siriji daleko veći od procjenjenih 200 do 400, koliko se Trump složio da ostane u toj zemlji 2019. godine s navodnom izlikom čuvanja sirijskih naftnih polja da ne padnu u ruke sirijske vlasti ili terorista.

Jeffrey je naposljetku izjavio da je unatoč mnogim neslaganjima s Trumpom zadovoljan s onim što je Trump učinio na Bliskom istoku, te da je za razliku od prethodnih administracija koje su stvorile kaos u toj regiji, Trump na Bliski istok donio stabilnost.