Foto: AFP 2019 / Ahmad Gharabli

U razgovoru za Sky News Arabic, američki specijalni predstavnik za međunarodne pregovore Jason Greenblatt kazao je da treba odbaciti termin „two state solution“ (riješenje stvaranjem dviju država) kada se govori o načinu riješavanja izraelsko-palestinskog sukoba.

Također je dao podršku nadolazećem takozvanom „Dogovoru stoljeća“ kojeg priprema Trumpova administracija, a koji bi trebao izaći u javnost u lipnju ove godine. Greenblatt je poručio da će i Izraelci i Palestinci „biti zadovoljni nekim dijelovima dogovora, a nekima neće“.

Greenblat je pozvao Palestince da prvo pogledaju prijedlog dogovora prije nego ga odbace, komentirajući prethodne najave palestinskih vlasti da neće razmatrati Trumpove prijedloge u svijetlu njegove odluke o preseljenju američkog veleposlanstva u Jeruzalem.

Trump je odlučio preseliti američko veleposlanstvo u Jeruzalem krajem 2017. godine, unatoč činjenici da se pola tog grada od međunarodne javnosti, uključujući UN-a, smatra okupiranim od strane Izraela. Izraelska i palestinska vlast obje smatraju Jeruzalem svojim glavnim gradom.

Ta američka odluka dovela je do masovnih palestinskih prosvjeda na izraelskoj granici s Gazom tijekom protekle godine, u kojima je izraelska vojska ubila 183 Palestinska prosvjednika i ranila njih preko 9.000.