Američki helikopteri evakuirali zapovjednike ISIL-a iz Deir ez-Zora

Foto: Sputnik / Mikhail Voskresenskiy

Ruski vojni i diplomatski izvori optužili su američku vojsku da je helikopterima evakuirala terenske zapovjednike ISIL-a iz Deir ez-Zora u za njih sigurnija područja. Američka vojska negira te optužbe.

Uslijed uspješnih akcija sirijske vojske u istočnom dijelu Sirije, određeni broj terenskih zapovjednika ISIL-a evakuiran je od strane američkih specijalaca u sigurnija područja, kako bi prenijeli svoje iskustvo na ostala ratišta“, izjavio je neimenovani ruski diplomatski izvor.

Prema navodima, prvo izvlačenje dogodilo je 26. Kolovoza, kad je američki helikopter tijekom noći evakuirao dva ISIL-ova zapovjednika europskog porijekla skupa s njihovim obiteljima, iz područja sjeverozapadno od Deir ez-Zora.

Nadalje, drugo izvlačenje dogodilo se dva dana kasnije kad je dvadesetak ISIL-ovih zapovjednika i militanata evakuirano iz područja jugoistočno od grada, koristeći helikoptere američke vojske.

Upitani za objašnjenje, glasnogovornici američkih i koalicijskih snaga kazali su da su te optužbe neistinite i lažne.

Mnogi ipak vjeruju da su optužbe točne, te da nije upitno jesu li se evakuacije dogodile, već da je glavno pitanje jesu li evakuacije izvršene po nalogu vojnog i državnog vrha.

Igor Korotchenko, urednik časopisa Natsionalnaya Oborona, smatra da američki predsjednik mora komentirati te događaje.

Predsjednik Trump se mora osvrnuti na to i jasno dati do znanja; ili je evakuacija ISIL-ovih zapovjednika odobrena od njega osobno i preuzeti svu političku odgovornost za taj potez, ili su specijalne postrojbe djelovale bez njegovog dopuštenja.

Dodao je da ako ove informacije budu službeno potvrđene, Trump mora narediti državnom tužitelju da pokrene odgovarajuću istragu i privede odgovorne zbog sudjelovanja u međunarodnom terorizmu.

Autor: Tribun