U listopadu 1992. godine, američki astronomi pokrenuli su ambiciozan projekt dva radio teleskopa, jednog u Portoriku i drugog u Kaliforniji, čija zadaća je bila osluškivanje signala iz svemira u potrazi da znakovima vanzemaljskih civilizacija.

No već godinu dana kasnije, istraživanje je naglo završilo. Ukinuta su sva sredstva u NASA-inom budžetu predviđena za ovaj projekt.

Velika potraga za Marsovcima je konačno došla kraju“, izjavio je tada senator Richard Bryan, nakon što je Kongres odobrio NASA-in proračun s nula dolara predviđenih za ovu namjenu.

Do danas, milijuni su potrošeni i još nemamo nikakvih naznaka o malim zelenima.

No, to bi se moglo uskoro promijeniti. U Kongresu je nedavno donesen prijedlog financiranja koji daje naznaku da bi se taj davno zapušteni projekt mogao nastaviti. Prema prijedlogu, NASA bi trebala utrošiti 10 milijuna dolara godišnje na „potragu za tehnološkim pokazateljima, kao što su radio signali“.

To eksplicitno ne znači da bi se taj novac trebao utrošiti upravo za tu namjenu, ali prema riječima istraživača koji su već radili na tom projektu, objašnjenje prijedloga ukazuje upravo na to. To bi bilo prvi put nakon 25 godina da Kongres ponovno financira potragu za vanzemaljcima.

Potraga za izvanzemaljskim životom i civilizacijama u SAD-u je započela šezdesetih godina prošlog stoljeća. Astronomi su se fokusirali na potragu za komunikacijskim signalima, poglavito na radio frekvencijama.