Skupina od 14 vodećih demokratskih članova američkog Kongresa napisala je otvoreno pismo predsjedniku Joeu Bidenu, pozivajući ga da preispita trajnu podršku Washingtona Izraelu. Konkretno, skupina je pozvala na istragu je li američko oružje korišteno u nasilju protiv Palestinaca, te na jamstva da “sredstva američkih poreznih obveznika ne podupiru projekte u ilegalnim naseljima”.

Otvoreno pismo objavljeno je u četvrtak, a predvodili su ga senator Bernie Sanders (I-VT) i zastupnik Jamaal Bowman (D-NY), a potpisalo ga je još 12 istaknutih zastupnika Demokratske stranke. Skupina je detaljno govorila o tekućim napetostima u Izraelu.

“Izraelske snage i doseljenici ubili su preko 85 Palestinaca 2023. godine, uključujući 16 djece. Najmanje 14 Izraelaca je ubijeno, uključujući dvoje djece”, stoji u pismu. Porast nasilja dolazi nakon što je prethodna godina postala “najsmrtonosnija za Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali od 2004.”, a također je vidjela “ubojstva dvojice američkih državljana od strane izraelske vojske”, istaknula je skupina.

Zastupnici su također osudili kontroverznu reformu pravosuđa koju je poduzela Netanyahuova vlada. Zakon, kritiziran kao premijerov pokušaj preuzimanja vlasti, na kraju je odbačen nakon tjedana nasilnih nemira u zemlji.