Dva člana američkog Kongresa predstavila su rezoluciju o prekidu priznavanja Vladimira Putina kao predsjednika Rusije od strane Sjedinjenih Američkih Država ako on ostane na vlasti nakon 2024. godine.

„Kongresmen Steve Cohen, supredsjedavajući Komisije za sigurnost i suradnju u Europi, poznatije kao Helsinško povjerenstvo, zajedno s članom Joeom Wilsonom iz Južne Karoline, danas je predstavio Rezoluciju Kongresa o okončanju priznavanja Vladimira Putina kao predsjednika Rusije nakon 7. svibnja 2024., ako autokrat ostane na vlasti”, objavio je Cohenov ured u priopćenju za javnost u četvrtak.

U rezoluciji se tvrdi da su nepravilnosti na ruskim izborima održale Putina na vlasti i da bi njegov nastavak na dužnosti nakon 2024. bio nelegitiman, navodi se u priopćenju.

Moskva je prethodno osudila američke vlasti zbog kontroverznih izjava o ruskom glasovanju i naglasila da se radi o pokušaju miješanja u izborni proces. Rusko ministarstvo vanjskih poslova također je upozorilo Washington da su američki napori da se umiješa u ruske izbore kategorički nedopustivi.

Putin je u travnju potpisao zakon koji ruskom šefu države daje pravo da traži još dva mandata. Na referendumu održanom prošlog ljeta, više od 77% Rusa koji su sudjelovali glasalo je za ustavne amandmane, prema ruskom Središnjem izbornom povjerenstvu.

Izmjene i dopune predviđaju ograničenje na dva uzastopna šestogodišnja mandata za predsjednika Ruske Federacije. Odredba se odnosi na predsjednika u trenutku stupanja na snagu ustavnih promjena, ne uzimajući u obzir broj mandata koje je prethodno bio na toj funkciji, čime se otvara put Putinu da se ponovno kandidira nakon što mu sadašnji mandat prestane 2024. godine.