Američki liječnici davat će muškarcima ženski spolni hormon u borbi protiv COVID-19

Na osnovu statistike o preminulima od korona virusa u većem dijelu zemalja, gdje je veći broj preminulih muškaraca nego žena, američki liječnici došli su na ideju da muškarcima počnu davati ženske spolne hormone estrogen i progesteron u nadi da će ih to zaštititi od virusa.

Dvije američke bolnice namjeravaju krenuti s implementacijom i testiranjem ove ideje. U ograničenom vremenskom razdoblju muškim pacijentima davali bi estrogen, odnosno progesteron s namjerom da im se navodno ojača imunološki sustav, smanji upala i ublaži jačina bolesti.

Prošli mjesec su talijanske zdravstvene službe objavile da su preko 70 posto preminulih u toj zemlji muškarci, dok je još u veljači kineska zdravstvena organizacija objavila da je smrtnost među muškarcima 65 posto veća nego među ženama. U američkom gradu New Yorku također se pokazalo da je više od 60 posto preminulih bilo muškog spola. Znanstvenici kažu da ne znaju zašto je to tako, a pretpostavka je da žene imaju bolji imunološki sustav.

Određena istraživanja pokazala su da bi hormoni mogli smanjiti broj ACE2 receptora na površini stanica, koje virus koristi za ulaz u njih.

The Renaissance School of Medicine sa sveučilišta Stony Brook u New Yorku proučavati će primjenu estrogena, dok će se ispitivanje s primjenom progesterona provesti u Los Angelesu.

U New Yorku se nadaju da će odabrati 110 dobrovoljnih pacijenata s klasičnim simptomima COVID-19. Pacijenti moraju biti pozitivni na COVID-19, ili sumnjati da ga imaju, ali im ne smije biti ozbiljno ugroženo zdravlje da moraju primati kisik.

Polovici će biti dana hormonska terapija na razdoblje od tjedan dana, dok će ostatak biti kontrolna grupa. Znanstvenici će potom vidjeti ublažava li hormon ozbiljnost bolesti.

Obje ustanove objasnile su da će upozoriti muške sudionike ovog istraživanja na moguće nuspojave poput valunga i rasta dojki.