Izvrsne vijesti dolaze nam iz SAD-a, gdje je započela nova epoha kulturološke marksističke logike u znaku tamošnjeg pisca SF romana koji je slavno Tolkienovo djelo proglasio rasističkim zbog diskriminacije Orka.

Američki autor Andy Duncan izjavio je u intervjuu za magazin Wired da su Orci opisani kao zlokobna krvoločna bića „gora od ostalih“ zbog čega to djelo ima „strašne posljedice na društvo.

Teško je zaobići ponavljane tvrdnje u Tolkienu da su neke rase jednostavno gore od drugih ili da su neki ljudi gori od drugih,“ rekao je Duncan. „A to mi se čini, gledano dugoročno, da ako to previše prigrlite, da će to imati teške posljedice na vas i na društvo.

Duncan je inače autor parodije smještene u Tolkienovo Međuzemlje, koju je nazvao Senator Bilbo, a koja prikazuje Bilba kao desničarskog hobitskog političara koji se protivi imigraciji Orka u mjesto Shire.

Andy Duncan | Izvor: Wikimedia Commons

Tolkien je i ranije bio metom kritika zbog navodnog rasizma. Tako je izvjesni dr. Stephen Shapiro 2003. napisao:

Jednostavno rečeno, Tolkienovi dobri dečki su bijeli, a zločesti su crna, kosooka, neprivlačna, neartikulirana i fizički nerazvijena horda.

Ironično, ali Shapiro je ovim napisom više rasističkih uvreda uputio samim obojenim narodima svijeta, jer je indirektno sam poistovjetio Orke s njima.

Općenito gledano, svi će u nekoj knjizi ili filmu pronaći ukomponirane elemente iz stvarnog života. Činjenica jest da se u sagi Gospodar prstenova može pronaći mnogo analogija s društveno političkim stanjem u Europi, dok bi se neki likovi tog djela mogli poistovjetiti s brojnim ličnostima u Europi.

Međutim, autor J.R.R Tolkien bio je predani katolik, istaknuti anti-rasist i protivnik nacionalsocijalizma koji je Hitlera nazvao „malim rumenim neznalicom“. U skladu s tim načelima i vremenom kad je nastalo to djelo, teško je uopće pojmiti do kojih granica seže intelektualna i općenito mentalna zaostalost kulturoloških marksista. Po svemu sudeći, možda bi i oni paradoksalno željeli paliti „nepoželjne“ knjige na lomačama?!