Američki pokušaj svrgavanja vlasti pomoću balona s novinskim člancima

Američka “nevladina” organizacija Human Rights Foundation angažirala je sjevernokorejske prebjege u akciji slanja balona ispunjenih zapadnjačkim novinskim člancima i USB-ovima preko sjevernokorejske granice u nadi da će tom taktikom promijeniti svijest naroda i suprotstaviti se režimskoj propagandi.

Iz HSF-a navode da je konačni cilj rušenje sjevernokorejskog režima iznutra, utječući na sam narod, kojeg će opskrbljivati raznim informacijama i tako uzrokovati nezadovoljstvo unutar populacije.

„Oko 10.000 USB-ova je tijekom ove godine prokrijumčareno u Sjevernu Koreju“, izjavio je HSF-ov strateg Alex Gladstein.

[do_widget id=custom_html-2]

S obzirom da dosadašnje vojno-diplomatske strategije nisu urodile plodom s američke strane, očito je da su obavještajni stručnjaci odlučili okrenuti se pomalo arhaičnim metodama korištenima unatrag pola stoljeća. Unatoč tome, gospodin Gladstein se nada da će do sredine iduće godine dostići brojku od 100.000 komada, te da će doista imati utjecaja na zbivanja u toj zemlji.

Ovo je jedini način da izazovemo promjenu u toj zemlji, stvaramo male prozore s pogledom u svijet, tako da ljudi u Sjevernoj Koreji mogu sami donijeti odluku što žele učiniti sa svojim životom“, kaže Gladstein.

Neki bi na to rekli da su možda Sjevernokorejci po nekim pitanjima i blaženi da ne moraju gledati što se sve događa u zapadnom svijetu, te u kojem smjeru propasti i dekadencije taj svijet ide.