Američki političari zagovaraju legalizaciju pobačaja pri porodu

Foto: Scott Olson / AFP

Predstavnici Demokratske stranke u SAD-u predložili su liberalizaciju pobačaja u kasnom stadiju trudnoće, uključujući mogućnost prekida trudnoće pri samom porodu.

Guverner savezne države Virginia dodao je ulje na vatru javno izjavivši da bi u određenim situacijama dijete koje se rodi deformirano ili bez šanse da normalno živi moglo biti ostavljeno da umre, što je odmah izazvalo optužbe da se radi o promicanju ubijanja novorođenčadi.

Republikanci u Virginiji i diljem zemlje pokušavaju ispolitizirati žensko zdravlje, i upravo stoga te odluke moraju donositi isključivo žena i njezin liječnik, a ne pravnici, koji su uglavnom muškarci“, poručila je guvernerova glasnogovornica Ofirah Yheskel.

Predlagateljica novog zakona Kathy Tran, na upit hoće li njen prijedlog zakona omogućiti ženi koja je na porodu da zatraži pobačaj ako liječnik potvrdi da je njeno mentalno zdravlje ugroženo, odgovorila je potvrdno.

Njen prijedlog smanjio bi broj liječnika koji moraju potvrditi opravdanost i nužnost kasnog pobačaja s tri na jednog liječnika. Također ne bi bilo nužno da liječnik potvrdi kako bi nastavak trudnoće „znatno i nepopravljivo“ narušio ženino zdravlje. Dovoljno bi bilo da liječnik samo potvrdi kako je zdravlje narušeno. „Mi vjerujemo ženama i njihovim liječnicima“, izjavila je Kathy Tran.

Guverner Northam, koji je liječnik po struci, branio je prijedlog zakona svoje kolegice i poručio da se takvi pobačaji u kasnoj trudnoći obično rade kad je dijete ozbiljno deformirano ili nesposobno za samostalan život nakon poroda.

Northam je potvrdio da ako žena izrazi želju za pobačajem pri porodu, dijete bi bilo „održavano na životu ako to žele majka i obitelj, te bi se tad raspravile mogućnosti između liječnika i majke o tome kako dalje postupiti“.