Američka mornarica tvrdi da ne može rasporediti jedan od svojih ratnih brodova jer zapovjednik broda odbija primiti cjepivo protiv COVID-19 iz vjerskih razloga.

U utorak je Navy Times izvijestio da trenutno postoji okršaj između najviših vojnih dužnosnika i neimenovanog časnika, koji zapovijeda razaračem navođenim projektilima koji je navodno vrijedan 2 milijarde dolara.

Prema izdanju, mornarički dužnosnici izgubili su povjerenje u časnikovu sposobnost da vodi posadu i žele ga otpustiti jer je prekršio uvjet da primi cjepivo, kao i zbog navodnog izlaganja članova posade korona virusu kada se odlučio ne testirati.

Međutim, sudac Steven D. Merryday prošlog je mjeseca izdao nalog kojim se mornarici zabranjuje poduzimanje disciplinskih mjera protiv zapovjednika ratnog broda, koji se u listopadu pridružio grupnoj tužbi kojom je osporio mandat vojnog ogranka za suzbijanje pandemije na vjerskoj osnovi.

Vijest dolazi jer je mornarica odbila odobriti sve osim jednog od stotina zahtjeva za vjersko izuzeće koje su podnijeli pripadnici službe.

Do danas je gotovo 8.000 pripadnika mornarice trenutno necijepljeno. Otprilike 270 je otpušteno zbog odbijanja primanja cjepiva.