Američki republikanci: „Pomoć Izraelu ima prioritet pred Ukrajinom“

Foto: AP / David Becker

Najnoviji zahtjev predsjednika Joea Bidena za financiranje pomoći Ukrajini bit će stavljen u drugi plan jer američki zakonodavci ovog tjedna glasaju o “hitnijem” prioritetu pomoći u obrani Izraela u njegovu ratu s Hamasom, otkrio je novoizabrani predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson.

“Ovog ćemo tjedna u Zastupničkom domu pomaknuti zakon o samostalnom financiranju Izraela”, rekao je Johnson u nedjelju u intervjuu za Fox News. “Znam da naše kolege, naše republikanske kolege u Senatu, imaju sličnu namjeru.” Nije dao naznake kada bi Zastupnički dom mogao prihvatiti najnoviji predloženi krug financiranja za Ukrajinu.

Biden je pozvao na objedinjavanje pomoći Ukrajini i Izraelu u zakon o hitnom financiranju u iznosu od 106 milijardi dolara, umjesto da se zastupnicima dopusti da o tim pitanjima glasaju odvojeno. Njegova je administracija ranije ovog mjeseca predstavila plan za osiguranje dodatnih 61,4 milijarde dolara za financiranje sukoba Ukrajine s Rusijom, 14,3 milijarde dolara za Izrael i 9,2 milijarde dolara za humanitarnu pomoć u obje zemlje.

Kongres je prethodno odobrio 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini u četiri runde zakona, ali se republikansko protivljenje daljnjem financiranju Kijeva povećalo. Većina zastupnika u Zastupničkom domu u većinskoj stranci sada se protivi slanju dodatne pomoći Ukrajini, a sukobi oko tog pitanja među republikancima pridonijeli su svrgavanju Johnsonova prethodnika s mjesta predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja ranije ovog mjeseca.

Johnson je predvidio da će nacrt zakona o slanju pomoći Izraelu dobiti snažnu dvostranačku podršku i u Zastupničkom domu i u Senatu. “Moja namjera nije koristiti ovo za bilo kakve stranačke političke igre”, rekao je. “Ovo je vrlo ozbiljna stvar.”

Novi govornik, koji je bio skeptik u pogledu pomoći Kijevu, ustvrdio je u intervjuu Foxu emitiranom u četvrtak da Bidenova administracija nije dala plan za ono što očekuje postići kroz golemu pomoć Ukrajini i kako planira okončati sukob. S druge strane, on nema takvih rezervi prema podršci Izraelu.

“Vjerujemo da je to hitna potreba”, rekao je Johnson u nedjeljnom intervjuu. “Ima puno stvari koje se događaju diljem svijeta kojima se moramo pozabaviti, i hoćemo, ali upravo sada, ono što se događa u Izraelu zahtijeva hitnu pozornost, i mislim da to moramo razdvojiti i proći kroz to.”

Johnson, koji je u subotu govorio na summitu Republikanske židovske koalicije u Las Vegasu, rekao je da je na događaju čuo “izvještaje iz prve ruke” o zločinima Hamasa nad Izraelcima. “Ovo je prioritet za našu zemlju i ne možemo dopustiti da se nastavi brutalnost i neizrecivo zlo koje se sada događa protiv Izraela”, rekao je. “Stajat ćemo s našim prijateljima.”