Američki Senat blokirao prodaju zrakoplova F-35 Turskoj

Foto: Pascal Rossignol / Reuters

Američki Senat većinom je izglasao blokiranje prodaje vojnih zrakoplova F-35 Turskoj, ponajprije zbog Turske odluke o nabavci ruskog protuzračnog sustava S-400.

Prva isporuka od ukupno stotinjak F-35 vojnih zrakoplova trebala se dogoditi krajem ovog tjedna, no čini se da od toga neće biti ništa s obzirom da je američki Senat glasao protiv prodaje. Zakonski prijedlog, kojeg još treba potvrditi američki predsjednik, izglasan je s 85 glasova za i 10 glasova protiv.

Razlog za donošenje ovakve odluke navodno je turska odluka o nabavci ruskog protuzračnog raketnog sustava S-400, za koju američki senatori kažu da krši sankcije nametnute Rusiji. Dogovor o prodaji dva kompleta sustava S-400 prošle je godine postignut između Moskve i Ankare.

Drugi razlog je tursko uhićenje i pritvor američkog pastora Andrewa Brunsona, američkog državljanina koji se nalazi pod optužbom za špijunažu i potpomaganje neuspjelog vojnog udara iz 2016. godine. Brunson negira sve optužbe.

Sudeći prema reakcija službene Ankare, Turska nije impresionirana ovakvom odlukom, te su turski dužnosnici najavili da će potrebne zrakoplove nabaviti drugdje, ako bude potrebno.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu također je potvrdio da je dogovor o kupnji sustava S-400 od Rusije i dalje na snazi.

IZVORRT