Prvi zakon kojeg bi američki Senat mogao odobriti 2019. mogao bi biti onaj kojim se zabranjuje bojkot Izraela. Vlasti SAD-a tako bi dobile ovlasti za ukidanjem svih veza s tvrtkama koje odluče bojkotirati Izrael na bilo koji od načina, prenosi The Intercept.

Unatoč tome što je američka vlada pod djelomičnom blokadom, pri čemu je nekoliko stotina tisuća zaposlenika ostalo i bez plaća, Izrael je ipak privilegirano dobio prednost u donošenju novih zakona.

Očekuje se kako će zakon dobiti većinsku podršku, posebice uz njegovog glavnog sponzora Marca Rubia, senatora Floride.

Iako je zakon već predstavljen prošle godine, ipak nije u potpunosti usvojen, ali je omogućio lokalnim vladama da odbiju surađivati s američkim kompanijama koje sudjeluju u bojkotu Izraela.

SAD tijekom proteklih 70 godina dao Izraelu preko 134 milijarde dolara – 5.27 milijuna po danu

Dosad su dva savezna suda presudila da je kažnjavanje tvrtki i pojedinaca zbog bojkota proizvoda iz Izraela kršenje ustavnih prava prema Prvom amandmanu. Međutim, novi zakon posebno je osmišljen kako bi zaobišao slične pravne zavrzlame.

Ukoliko zakon prođe Senat, odlazi na razmatranje Demokrata koji će donijeti konačnu odluku o slobodi odlučivanja ili o podršci Izraelu i diskriminaciji vlastitih građana u korist strane sile.

SAD bi tako uskoro mogao postati zemlja u kojoj će vlasti kriminalizirati vlastite građane s ciljem zaštite strane moći, što još jednom jasno dokazuje tko upravlja tom zemljom.