Američki komandosi potajno djeluju u 22 afričke države, otkrio je novi izvještaj. Istovremeno, vlasti SAD-a revno kritiziraju Rusiju i Kinu zbog uplitanja u politiku afričkih zemalja.

Kada su 2017. godine u zasjedi u Nigeru ubijena četiri pripadnika američke vojske, to je iznenadilo mnoge, uključujući čak i tadašnje članove Odbora za oružane službe Senata, koji nisu bili svjesni da su američki vojnici uopće u toj zemlji.

Potajno uvođenje američkih vojnika u Afriku je vrlo izraženo. Elitne specijalne jedinice bile su prisutne u najmanje 22 afričke države prošle godine, što uključuje i borbene misije.

Prošle godine su neke od najsmrtonosnijih borbenih postrojbi Pentagona bile prisutne u Alžiru, Bocvani, Burkini Faso, Kamerunu, Cape Verdeu, Čadu, Obali Bjelokosti, Džibutiju, Egiptu, Etiopiji, Gani, Keniji, Libiji, Madagaskaru, Maliju, Mauritaniji, Nigeru, Nigeriji, Senegalu, Somaliji, Tanzaniji i Tunisu.

To je gotovo polovica od ukupno 54 zemlje Afrike. Na kontinentu se nalazi preko 14 posto američkih komandosa raspoređenih u inozemstvu. Ovo je najveća koncentracija američkih trupa na svijetu, s izuzetkom Bliskog Istoka, navodi se u izvještaju.

Afričke zemlje u kojima djeluju američki specijalci | Izvor: atavist.mg.co.za

Neke od američkih misija u Africi usmjerene su na osposobljavanje lokalnih snaga, dok druge uključuju izravnu borbu. Označene kao „AAA“ ili „savjetovati, pomagati i pratiti” US AFRICOM (Američko zapovjedništvo Afrike), ova raspoređivanja mogu biti prilično rizična za američke vojnike. Godine 2017., američki marinac ubijen je u Somaliji, pomažući lokalnim snagama u napadu na logor militanata. Zapovjedništvo je priznalo izvršavanje 70 takvih misija u istočnoj Africi u 2018., 46 u 2019. i sedam 2020. od početka lipnja.

Neke vlade s kojima je američka vojska odlučila raditi, koriste obuku koju su dobili od američkih trupa da bi počinili grozne zločine. U Burkini Faso, američki vojnici podučavaju lokalne sigurnosne snage u kontraobavještajnim operacijama. Human Rights Watch u srpnju je izvijestio da postoje snažni dokazi da su vladine snage bile umiješane u masovna ubojstva u gradu Džibo na sjeveru zemlje.

Vjeruje se da se kontinuirana vojna pomoć Washingtona stranim autoritarnim vladama u Africi doživljava kao legitimizacija njihovih zlostavljanja. Nedostatak transparentnosti u vojnim misijama SAD-a u Africi i zemalja domaćina pridonosi ovom problemu, navodi se u izvješću.

Istovremeno, američke vlasti, vojni dužnosnici i mediji upiru prstom u Kinu i Rusiju, optužujući ih da se miješaju u poslove i politiku afričkih vlasti.

Dok SAD ima preko desetak baza u Africi, Kina ima tek jednu u Džibutiju, otvorenu 2017. Rusija nema niti jednu.