Američki State Department najavio je da će uložiti 700.000 dolara u mađarske opozicijske medije, što je izazvalo burnu reakciju konzervativne vlade Viktora Orbana.

Financiranje je najavio američki diplomat David Kostelancik, koji je prethodno otvoreno kritizirao Trumpovu administraciju zbog „nekonzistentnosti u vanjskoj politici“, kao i zbog podrške mađarskom premijeru Orbanu.

Službeni State Department ponovio je Kostelancikove tvrdnje da je previše mađarskih medija sklono mađarskoj konzervativnoj vladi, koja si je priskrbila moćne neprijatelje protivljeći se europskoj politici masovne imigracije, izgradnjom pogranične ograde i razotkrivanje mreže političara u službi Georgea Sorosa.

Očita svrha najavljenog pumpanja novca u opozicijske medije je potkopavanje mađarske vlasti i direktno upletanje strane države u unutarnju politiku i javno mnijenje Mađarske, i to upravo uoči parlamentarnih izbora sljedeće godine.

Mađarska vlada osudila je najavu State Departmenta, te ju nazvala očitim upletanjem u unutarnje odnose uoči parlamentarnih izbora u proljeće 2018. godine.

Što je to ako ne intervencija u predizbornu kampanju i unutarnju politiku Mađarske? Koji to ured u Washingtonu može procjeniti prijavu mađarskih medija i kakvu uslugu ti mediji mogu pružiti?“, komentirao je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, te izjavio da je šokantno da se novac američkih poreznih obveznika troši na takozvano „educiranje novinara kako da rade svoj posao“, kako je to opisao State Department.

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je američkog veleposlanika, tražeći objašnjenje, te mu je rečeno da ovo smatramo američkom političkom intervencijom uoči parlamentarnih izbora“, poručio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

IZVORBreitbart