„Američki stratezi šalju Ukrajince u sigurnu smrt i nije ih briga, to je kriminalno”, smatra američki diplomat

Foto: AP Photo / Patrick Semansky

Sukob Ukrajine, a posredno i NATO-a s Rusijom u Ukrajini dosegnuo je kriznu točku nakon što toliko razvikana južna ofenziva nije uspjela probiti ruske linije. Umirovljeni američki diplomat i bivši republikanski savjetnik za vanjsku politiku Senata Jim Jatras rekao je da političari iz Washingtona i čelnici Pentagona malo brinu za one koji umiru na fronti.

Američki vojni stratezi krivi su za “kriminalnu” nesposobnost u svom planu za katastrofalnu ofenzivu Ukrajine, rekao je vašingtonski savjetnik.

Američki vojni stručnjaci istaknuli su da Pentagon nikada ne bi pokrenuo takvu vojnu kampanju bez prethodnog stjecanja nadmoći u zraku – za što priznaju da Ukrajina nije sposobna.

“Ti su ljudi poslali ukrajinske snage u ovaj stroj za mljevenje mesa, točno znajući kakav će biti rezultat”, rekao je Jatras.

“Ovo nepoštivanje života je stvarno, zaista kriminalno”, rekao je Jatras.

Washingtonski savjetnik povukao je razliku između stvarnih vojnih vođa i “političara u uniformama” koji traže unosna direktorska mjesta u velikim tvrtkama koje proizvode i prodaju oružje. No odbacio je ideju da je američkog predsjednika Joea Bidena Vojno-industrijski kompleks prisilio na shemu korištenja Ukrajine kao posrednika u ratu protiv Rusije.

“Ne mislim da se Joea Bidena vara. Mislim da je korumpiran do dubine, uključujući korupciju iz Ukrajine, i nije ga briga ništa više od njih ostalih”, ustvrdio je Jatras. Biden je “više nego voljan poslati te ljude u smrt i nastaviti obogaćivati sve interese”.