Američki sud odredio je kako Iran mora isplatiti 6 milijardi dolara odštete obiteljima žrtava napada na Svjetski trgovački centar (WTC) 11. rujna 2001. Odlučeno je to unatoč činjenici da Iran nema apsolutno nikakve veze s napadom, dok su navodni otmičari aviona bili – Saudijci.

Savezni sudac u državi New York u utorak je proglasio Iran, njegovu središnju banku (!) i Islamsku revolucionarnu gardu krivima za smrt više od 1000 osoba koje su poginule u napadu 11. rujna, prenosi abcnews.

Slijedom te odluke, sudac George Daniels naredio je Iranu i njegovim „suučesnicima“ da isplate preko 6 milijardi dolara odštete obiteljima žrtava.

Za supružnike je zatraženo 12.5 milijuna, za roditelje i djecu 8.5 milijuna te 4.25 milijuna dolara za rođake.

SAD bi potencijalno mogao povući ove sume iz iranskih milijardi koje su „zamrznute“ u Europi i SAD-u već dugi niz godina. Međutim, do toga ne bi trebalo doći jer se odluka suda smatra simboličnom.

Daniels je inače već dva puta donosio istu presudu. Godine 2011. i 2016. izrekao je presude prema kojima je Iran trebao isplatiti milijarde dolara samim žrtvama napada.

Iranske vlasti prethodne odluke su odbacile kao smiješne iz prostog razloga jer nitko od navodnih počinitelja napada nije potjecao iz Irana niti su istragom utvrđene ikakve poveznice s Iranom.

Prema službenoj verziji, 15 sudionika napada potjecalo je iz Saudijske Arabije, dok su dvojica bila iz UAE-a, jedan iz Egipta te jedan iz Libanona. Začudo, SAD nikad nije napao i „doveo demokraciju“ u jednu od tih zemalja. Naprotiv, velika količina oružja upravo je nedavno prodana upravo Saudijskoj Arabiji.