Američki savezni sudac smanjio je odštetu koju je porota naložila Monsantu da isplati žrtvi raka u Kaliforniji. Time je 80 milijuna dolara odštete preko noći smanjeno na 25 milijuna dolara.

Sudac Vince Chhabria izjavio je kako je dužan smanjiti kaznenu odštetu jer je premašio ustavne granice koje je odredio Vrhovni sud SAD-a. Prema njegovim riječima, viša odšteta bila je „ustavno nedopuštena“ jer je bila gotovo 15 puta veća od dopuštene naknade za štetu, javlja RT.

Chabria je dodao kako Monsanto „zaslužuje kaznu“.

Unatoč godinama okorjelih tvrdnji u znanstvenoj zajednici da Roundup uzrokuje NHL (ne-Hodgkinov limfom), Monsanto je prezentirao minimalne dokaze koji upućuju na to da je zainteresiran za detaljnu istragu tih tvrdnji“, rekao je Chhabria.

Iako Monsanto stalno ponavlja da stoji iza sigurnosti svog proizvoda, dokazi na suđenju stvorili su sliku tvrtke koja je bila usredotočena na napadanje ili potkopavanje ljudi koji su izrazili zabrinutost, isključujući mogućnost objektivnog suđenja za sigurnost Roundupa,“ dodao je.

Također je istaknuo da nema dokaza da je Monsanto sakrio dokaze od Agencije za zaštitu okoliša (EPA) ili da je podmitio ljude u EPA-i.

Riječ je o slučaju iz ožujka ove godine, u kojem je porota utvrdila da je glifosat vjerojatno uzrok dijagnoze ne-Hodgkinovog limfoma 70-godišnjeg Edwina Hardemana. Bolest mu je dijagnosticirana 2014. godine, nakon što je desetljećima koristio Roundup na svom imanju.

Porotnici su mu dodijelili 200.000 dolara za ekonomske gubitke, 3 milijuna dolara za bolove i patnje, još 2 milijuna za emocionalne nevolje u njegovim budućim godinama, i 75 milijuna dolara za kaznenu štetu.

Hardeman može uložiti žalbu na odluku suca o smanjenju naknade štete, koju je jedan od njegovih odvjetnika nazvao „reverzibilnom pogreškom“.

On je jedna od više od 13.400 osoba koji su tužili Monsanto i njegovog vlasnika Bayer zbog Roundupa, tvrdežo da aktivni sastojak tog herbicida, glifosat, nije siguran.

Bayer, koji je prošle godine kupio Monsantu za 63 milijarde dolara, nazvao je Chhabrijinu odluku „korak u pravom smjeru“, dodajući kako još uvijek planira žalbu.