Američki veleposlanik u Budimpešti David Pressman javno je kritizirao mađarskog ministra vanjskih poslova Pétera Szijjártóa zbog tvita premijera Viktora Orbána kojim se solidarizirao s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Svađa je najnoviji nastavak sve nelagodnijeg odnosa između Mađarske i američkog izaslanstva u Budimpešti.

“Nastavite se boriti, gospodine predsjedniče! Uz Vas smo!” Orbán je napisao uoči Trumpovog povijesnog pojavljivanja pred sudom u utorak u New Yorku. Tweet je izazvao reakciju Pressmana, kojeg je na tu dužnost imenovala Bidenova administracija.

Američki diplomat citirao je nedavne izjave ministra vanjskih poslova Pétera Szijjártóa u kojima je rekao da mađarska vlada poštuje integritet drugih demokracija i ne miješa se u unutarnju politiku drugih zemalja.

Pressman i Szijjártó su u sukobu mjesecima, a veleposlanik je opetovano govorio da Mađarska nastavlja izražavati proruska stajališta.

“Mi ne ugošćujemo guvernere i zamjenike za koje pretpostavljam da su poslani ovamo da nam govore kako da živimo u našim zemljama”, odgovorio je Szijjártó, tvrdeći da je “to doba prošlo”.