Američki vrhovni sud ukinuo ustavnu zaštitu prava na pobačaj

Vrhovni sud ukinuo je ustavnu zaštitu za pobačaj koja je bila na snazi ​​gotovo 50 godina odlukom svoje konzervativne većine da poništi sudsku odluku Roe protiv Wadea. Očekuje se da će ishod u petak dovesti do zabrane pobačaja u otprilike polovici saveznih država.

Odluka, nezamisliva prije samo nekoliko godina, bila je kulminacija desetljeća napora protivnika pobačaja, što je omogućila ohrabrena konzervativna strana suda koju su učvrstila trojica imenovanih od strane bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Presuda je donesena više od mjesec dana nakon curenja nacrta mišljenja od strane sudaca Samuela Alita koji ukazuje da je sud spreman poduzeti ovaj važan korak.

Alito je, u konačnom mišljenju objavljenom u petak, napisao da je odluka u procesu Roe i Planned Parenthood protiv Caseyja, odluka iz 1992. koja je ponovno potvrdila pravo na pobačaj, bila pogrešna na dan kada je odlučeno i da se mora poništiti.

“Stoga smatramo da Ustav ne daje pravo na pobačaj. Roe i Casey se moraju poništiti, a ovlasti za reguliranje pobačaja moraju se vratiti ljudima i njihovim izabranim predstavnicima”, napisao je Alito.

Ovlaštenje za reguliranje pobačaja imaju zakonodavne institucije, a ne sudovi, napisao je Alito.