Američki zrakoplovi bombardirali položaje sirijske vojske umjesto ISIL-a – slučajna pogreška?

bemil091_2409_1

Bombarderi koalicije predvođene SAD-om bombardirali su položaje sirijske vojske blizu grada Deir ez-Zora, pritom ubivši 62 vojnika, što je otvorilo put za protunapad militanata ISIL-a, sa kojima se sirijska vojska bori u tom području.

62 sirijska vojnika su poginula i njih preko 100 je ranjeno“, izjavio je vrhovni stožer sirijske vojske. Zrakoplovi su ušli u sirijski zračni prostor iz Iraka. Četiri udara na sirijske položaje izvela su dva bombardera F-16 i dva potporna zrakoplova A-10.

Ako je ovaj napad uzrokovan krivim koordinatama, onda se radi o direktnoj posljedici američke tvrdoglave nevoljkosti za suradnju i koordinaciju sa Rusijom i Sirijom u akcijama protiv terorističkih skupina u Siriji“, izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konashenkov.

Potvrđeno je da je odmah nakon okončanja zračnih napada ISIL pokrenuo ofenzivu na položaje sirijske vojske, te da su žestoke borbe još u tijeku.

Odmah nakon zračnog napada koalicijskih snaga, militanti Islamske Države pokrenuli su ofenzivu. Žestoke borbe sa teroristima još traju.“

Sirijski vrhovni stožer nazvao je ovo bombardiranje „ozbiljnim činom agresije“ protiv sirijskih snaga, te da je ovo „očiti pokazatelj da SAD i njihovi saveznici podupiru militante ISIL-a“.

Prema izjavi američkog ministarstva obrane, zračne snage koalicije izvodile su zadatke u tom području, te su priznale napad, ali ga opravdale pogrešnim koordinatama i informacijama sa terena.

Svijesni smo incidenta te istražujemo što se dogodilo.“ Američko vrhovno zapovjedništvo kasnije je objavilo da se radilo o pogrešci, te da nisu imali namjeru napasti položaje sirijske vojske.

Izvor: RT