Pandemija koronavirusa najvjerojatnije je započela propustom u kineskom laboratoriju, stoji u obavještajnom izvješću američkog Ministarstva energetike.

Wall Street Journal izvijestio je u nedjelju da se revidirana procjena Ministarstva energetike o podrijetlu pandemije temelji na svježim obavještajnim podacima navedenim u ažuriranju dokumenta iz 2021. godine od strane ureda direktorice Nacionalne obavještajne službe Avril Haines.

Wall Street Journal dalje navodi da dok je istraga u tijeku, više nadležnih institucija dolazi do hipoteze o curenju iz laboratorija, no još uvijek nema jednoglasne odluke:

Novo izvješće naglašava kako su različiti dijelovi obavještajne zajednice došli do različitih prosudbi o podrijetlu pandemije. Ministarstvo energetike sada se pridružuje FBI-u u izjavi da se virus vjerojatno proširio nesrećom u kineskom laboratoriju. Četiri druge agencije, zajedno s nacionalnim obavještajnim vijećem, još uvijek smatraju da je to vjerojatno rezultat prirodnog prijenosa, a dvije su neodlučne.

Američki dužnosnici navodno su odbili dati pojedinosti o svježim obavještajnim podacima i analizama koje su navele Ministarstvo energetike da promijeni svoje stajalište.

Dodali su, iako Odjel za energetiku i FBI kažu da je nenamjerno curenje iz laboratorija najvjerojatnije, do tih su zaključaka došli iz različitih razloga.