Foto: Sean Gallup

Vojno osoblje Sjedinjenih Država raspoređeno je u Ukrajinu kako bi, kako se tvrdi, pratilo oružje i streljivo dostavljeno u ime američkih poreznih obveznika, kaže Pentagon.

Kako bi se ublažila zabrinutost da će američka vojna oprema završiti na crnom tržištu, poslan je američki “obrambeni ataše” vojnog osoblja pod zapovjedništvom Brig. Gen. Garrick Harmon te će provesti inspekcije oružja isporučenog Ukrajincima.

Vojna operacija, koja se provodi zajedno s Uredom za obrambenu suradnju koji djeluje iz veleposlanstva SAD-a u Ukrajini, također će nastojati ojačati sposobnost Kijeva da uspostavi granične provjere za krijumčare oružja, pojačati obuku za ukrajinske inspektore i stražare, kao i pružanje obuke o tome kako pravilno odložiti ili uništiti oružje i streljivo.

Govoreći na neimenovanom brifingu u Pentagonu, čiji je transkript objavljen, “visoki dužnosnik obrane” rekao je “Bilo je nekoliko ovih inspekcija”.

Opisujući “proaktivne korake” poduzete kako bi se američko oružje držalo podalje od ruku krijumčara i kriminalaca u Ukrajini – naglašavajući da Ministarstvo obrane još nije vidjelo dokaze o “preusmjeravanju” opreme – neimenovani dužnosnik rekao je da je “osiguravanje odgovornosti za donacije naprednog oružja glavni prioritet”.