Amerikanac pristupio ISIL-u iz znatiželje, i ostao tri godine

Foto: Warren Christopher Clark

Pripadnik ISIL-a rodom iz Teksasa kaže da je pristupio terorističkoj skupini iz puke znatiželje, a nasilje i brutalnost skupine nisu ga šokirali jer „i u Teksasu ima smaknuća“.

Htio sam vidjeti o čemu se radi, čime se skupina bavi“, izjavio je Warren Christopher Clark, koji je tri godine proveo s ISIL-om, te je podučavao teroriste engleski jezik.

Naravno da sam vidio snimke. Što se tiče odsjecanja glava, to je jednostavno smaknuće. Ja sam iz Teksasa, i ondje isto imamo smaknuća. Tako da ne vidim u čemu je razlika, možda se to radi bez kamera, ali u osnovi je isto.

[do_widget id=text-53]

Nekadašnji učitelj engleskog jezika zarobljen je od strane kurdskih snaga prilikom kampanje oslobađanja posljednjih područja pod kontrolom ISIL-a u Siriji. Clark tvrdi da se nikad nije borio dok je bio s teroristima, te da je više puna bio u kazni jer nije htio uzeti pušku u ruke.

Clark je nakon prelaska na islam promijenio ime u Abu Muhammad al-Ameriki, a nadao se da će u Siriji podučavati engleski jezik učenicima na područjima koja su pod kontrolom ISIL-a.

U to vrijeme živio sam u Mosulu, i morao sam se nekako uzdržavati“, rekao je Clark, dodajući da ga je ISIL-u privukla znatiželja.

Želio sam više doznati o ideologiji. Studirao sam politologiju i trgovinu, sviđaju mi se politika i putovanja. To je ono što sam htio raditi.

Clark kaže da je većinu vremena proveo u Siriji, u džamiji, dok je oko njega bilo ratno stanje.

Tamo su stalno bila bombardiranja, uvijek mi je život bio u opasnosti. Po noći stalno zračni udari i napadi, a spava se po danju. Većinu vremena proveo sam u džamiji i sjećam se da sam se svaki dan nadao da me neće pogoditi bomba.

IZVORNew York Post