Amerikance pogodila najveća inflacija u posljednjih 40 godina

Potrošačke cijene u SAD-u ostvarile su najveći skok iz godine u godinu od 1982., što je najnoviji znak da rastuća inflacija negativno utječe na zaposlene Amerikance.

Porast cijena u prosincu uslijedio je nakon prosječnog rasta od 6,8 ​​posto prethodni mjesec, prema podacima Ministarstva rada objavljenim u srijedu.

Dužnosnici Bijele kuće tvrdili su posljednjih mjeseci da je povećana potrošnja Amerikanaca dovela do povećanja cijene namirnica i goriva. Također su okrivili potrošačku potrošnju za začepljene luke i probleme u lancu opskrbe, koji također povećavaju troškove u više industrija.

Najveće skokove cijena, prema posljednjim podacima, doživjeli su roba široke potrošnje, građevni materijal te nova i rabljena vozila.

Federalne rezerve su objavile da su spremne uvesti povećanje kamatnih stopa ove godine u nastojanju da obuzdaju kontinuirane probleme s inflacijom, što bi moglo početi već u ožujku. U svom govoru u Senatu u utorak, predsjedavajući Jerome Powell rekao je da je to „dug put do normale“ za američko gospodarstvo dok se zemlja nastavlja boriti protiv pandemije Covid-19.

Stvarno ćemo se tijekom ove godine pomaknuti na politiku koja je bliža normalnoj. Ali dug je put do normale od mjesta gdje se nalazimo”, rekao je.

Inflacija je postala glavni prioritet za Amerikance, čak je počela zasjenjivati ​​pandemiju za mnoge. Ovotjedno istraživanje Associated Press/NORC Centra za javne poslove pokazalo je da je velika većina ispitanika navela inflaciju kao najveću brigu u 2022., dok je samo 37% reklo da je pandemija jedan od njihovih najvećih prioriteta.