Amerikanci odbijaju napustiti Manjib, unatoč turskim prijetnjama

Foto: Rodi Said / Reuters

Američke jedinice neće se povući iz sirijskog grada Manjiba, unatoč zahtjevima Turske da se povuku iz tog grada i time izbjegnu eventualnu konfontaciju dvaju NATO-vih saveznika.

Američki general Joseph Votel, zapovjednik glavnog stožera američke vojske, izjavio je za CNN da povlačenje američkih jedinica iz tog strateški važnog grada „ne dolazi u obzir“.

Njegova izjava došla je samo dan nakon što je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu zatražio od SAD-a da se povuče iz Manjiba i prestane naoružavati kurdske jedinice, za koje službena Ankara smatra da su povezane s terorizmom.

 [do_widget id=text-53]

Turska vojska prošli je tjedan započela s ofenzivom kojom namjerava kurdske militante izbaciti iz Afrina, a turski predsjednik Erdogan poručio je da bi se turska vojna akcija mogla proširiti i na grad Manjib, u kojem se osim kurdskih nalaze i američke postrojbe.

Pukovnik Ryan Dillon, glasnogovornik američke vojske, izjavio je za kurdske medije da će američke snage nastaviti pružati podršku svojim kurdskim saveznicima, unatoč Erdoganovim prijetnjama.

IZVORRT