Amerikanci procijenili da je od početka invazije na Ukrajinu poginulo oko pola milijuna vojnika

Foto: AP Photo / Evgeniy Maloletka

Broj poginulih ili ranjenih vojnika otkako je ruska vojska napala Ukrajinu prošle veljače s obje strane sukoba dosegao je približno pola milijuna, prema procjenama američke vlade.

Iako je pravi prikaz broja žrtava koje su pretrpjeli i Rusi i Ukrajinci teško dokučiti s obzirom na to da Kijev odbija objaviti takve brojke, a zapadni promatrači smatraju one koje je Moskva objavila umanjenima, američki obrambeni izvori utvrdili su da ukupni broj za obje strane su oko 500.000.

Prema izvješću New York Timesa ovog tjedna, pozivajući se na neimenovane dužnosnike američke vlade, Rusija je pretrpjela gotovo 300.000 žrtava otkako je prošle godine započela s, kako je nazvala, “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini. Vjeruje se da je od toga oko 120.000 Rusa ubijeno, a još 170.000-180.000 ih je ranjeno na bojnom polju.

U međuvremenu, američki dužnosnici koje citira list tvrdili su da Ukrajina ima oko 70.000 poginulih vojnika i između 100.000 i 120.000 ranjenih.

Iako su procijenjeni gubici Rusa znatno veći od onih koje su pretrpjeli Ukrajinci, kad se proporcionalno uzme scenarij se okreće, Ukrajina se može pohvaliti da ima samo oko 500.000 vojnika u usporedbi s 1.330.000 aktivnih ruskih vojnika, što predstavlja prednost gotovo tri prema jedan . Rusija također ima puno veće stanovništvo koje može iskoristiti da zamijeni svoje poginule ili ozlijeđene snage.

List je primijetio da je broj vojnih smrti koje je Ukrajina pretrpjela od prošle veljače već premašio ukupne gubitke američke vojske tijekom dvadeset godina djelovanja u Vijetnamu, koji su iznosili oko 58.000.

Priroda rata također se promijenila, s Rusijom koja sada igra obranu na većini položaja duž crte bojišnice od početka toliko razvikane ukrajinske protuofenzive, što je daleko povoljniji stav u usporedbi s ofenzivnim borbama u početnim fazama invazije.  Nasuprot tome, Ukrajina se sada bori protiv jako ukorijenjenih ruskih snaga, koje su se ukopale na svojim položajima u regiji Donbas i na jugoistoku zemlje.