Amerikanci su unaprijed znali da Prigožin priprema pobunu, tvrdi New York Times

Foto: Roman Romokhov / AFP

Američke obavještajne agencije snažno su sumnjale da je Evgenij Prigožin planirao veliki potez protiv ruske vlade, nekoliko dana prije nego što je šef Wagnera naredio svojim trupama da marširaju na Moskvu, izvijestio je u subotu The New York Times, pozivajući se na izvore.

Prema neimenovanim američkim dužnosnicima s kojima je list razgovarao, administracija američkog predsjednika Joea Bidena i vojni zapovjednici bili su obaviješteni o pripremama Wagnera još u srijedu. Kako su pristizali dodatni detalji, navodno je u četvrtak održan još jedan brifing na kojem je sudjelovala uska skupina kongresnih čelnika.

Situacija je eskalirala tek u petak navečer, kada je Prigožin optužio rusko ministarstvo obrane za lansiranje smrtonosnog raketnog napada na Wagnerov kamp i obećao odmazdu. Ministarstvo je odbacilo optužbe optuživši ga za “informativnu provokaciju”.

U narednim satima Wagnerove trupe zauzele su vojne objekte u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu, dok je Prigožin objavio da njegove snage počinju “marš za pravdu” s planom da dođu do Moskve.

U subotu je šef Wagnera pristao zaustaviti svoje napredovanje i povući svoje snage u zamjenu za “sigurnosna jamstva”, kao dio dogovora u kojem je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Prema izvorima NYT-a, prije pobune, dužnosnici Washingtona nisu žurili upozoriti ruskog predsjednika Vladimira Putina na nadolazeću prijetnju, jer su se bojali da bi ih Moskva mogla optužiti za orkestriranje državnog udara. Štoviše, SAD “imaju malo interesa” da pomognu Putinu usred ukrajinskog sukoba i ruskog zastoja sa Zapadom, kaže se u članku.