Američka vojska navodno je pristala osigurati robotskog psa koji će pomoći dobrotvornoj organizaciji u čišćenju bojišta u područjima oko Kijeva.

HALO Trust, organizacija za razminiranje sa sjedištem u SAD-u koja je dobila višestruke vladine ugovore za rad u Ukrajini, navodno će koristiti Spot – psa robota Boston Dynamicsa – za uklanjanje mina, minobacačkih granata i neeksplodiranog streljiva u područjima u blizini glavnog grada Kijeva , izjavio je izvršni direktor grupe Chris Whatley, koji je razgovarao za Foreign Policy.

Opremljen robotskom rukom umjesto glave, Spot može skupljati neeksplodirano streljivo u jamama, gdje se granate mogu sigurno detonirati u serijama do 100 komada bez ikakvog rizika za civile ili bilo koji od 10 HALO-vih timova koji trenutno rade u Ukrajini.

“Ako možete jednostavno premjestiti nešto bez ugrožavanja čovjeka i odvesti dovoljno daleko  gdje se može sigurno detonirati s drugim predmetima, u velikoj ste prednosti”, rekao je Whatley. Dodao je kako je pirotehničarima potrebno najmanje šest tjedana obuke, a ljudski resursi su mali, stručnost robota trenutno je na vrhuncu.

Foreign Policy napominje da nije dobio nikakve komentare o tom pitanju ni od Boston Dynamicsa, koji razvija i izrađuje robote, niti od američke vojske koja je navodno odobrila njihov prijenos.