Opsežna prošlogodišnja analiza organizacije The Clean Label Project, pokazala je vrlo neugodne rezultate. Analizom se željelo ustanoviti kakve štetne tvari i u kojoj količini se mogu naći u popularnim proteinskim prahovima velikih megakorporacija.

Pokazalo se kako veliki broj proteinskih prahova sadrži vrlo velike količine štetnih tvari.

Analiza je obuhvaćala 134 proizvoda od čak 52 proizvođača. Rezultati su pokazali prisutnost preko 130 različitih vrsta toksičnih tvari, uključujući teške metale, pesticide, poznati bisfenol-A (BPA) te druge tvari povezane s izazivanjem tumora i drugih zdravstvenih problema.

Rezultati analize u infographic stilu | Izvor The Clean Label Project

Među testiranim proizvodima našli su se proteinski prahovi biljnog i životinjskog porijekla. Analize su potom poslane neovisnom kemijskom laboratoriju kako bi se potvrdili nalazi.

Na osnovu rezultata načinjena je i posebna lista proteinskih prahova, pri čemu je štetnost rangirana zvjezdicama. Točnije, pet zvjezdica dobili su najmanje štetni prahovi, a oni najštetniji dobili su jednu.

Također su iznesene i ocjene proizvođača, kako bi se kupci mogli informirati o tome što i od koga kupuju.

Pojednostavljena i skraćena lista 5 najboljih i 5 najlošijih proteinskih prahova također daje uvid u to koji su proizvodi najmanje i najviše štetni po zdravlje.

Iako se tragovi teških metala mogu naći i u svakodnevnoj prehrani, neki od proteinskih prahova sadržavali su vrlo velike količine istih.

Vrijedi napomenuti kako je većina ovih proizvoda vezana za američko tržište. Međutim, zbog dostupnosti i mogućnosti kupnje istih putem interneta ove informacije će možda nekome biti od koristi.