Odavno je poznato da analni seks predstavlja povećan rizik za prijenos spolnih bolesti, kako zbog anatomije debelog crijeva, tako i zbog činjenica da debelo crijevo obiluje mikroorganizmima. Unatoč tome, analni seks se u današnjem društvu glorificira, kako među homoseksualnim, tako i među heteroseksualnim parovima.

No, posljednja istraživanja dodatno ukazuju na to da analni seks može posebno imati fizičke posljedice za žene.

Žene u Velikoj Britaniji pate od ozljeda i drugih zdravstvenih problema kao rezultat rastuće popularnosti analnog seksa među hetero parovima, upozorila su dva kirurga NHS-a.

Posljedice uključuju inkontinenciju i spolno prenosive infekcije (SPI) te bol i krvarenje jer su doživjele tjelesne ozljede tijekom penetracije, pišu liječnici u članku u British Medical Journalu.

Tabitha Gana i Lesley Hunt također su tvrdile da je nevoljkost liječnika da razgovaraju o rizicima povezanim s analnim seksom dovela do toga da su žene oštećene tom praksom i iznevjerila generaciju žena koje nisu svjesne potencijalnih problema.

Štoviše, žene koje se upuštaju u analni seks izložene su većem riziku od toga nego muškarci. “Povećane stope fekalne inkontinencije i ozljede analnog sfinktera zabilježene su kod žena koje imaju analni odnos”, stoji u izvješću.

“Žene su izložene većem riziku od inkontinencije od muškaraca zbog njihove drugačije anatomije i utjecaja hormona, trudnoće i poroda na dno zdjelice.

“Žene imaju manje robusne analne sfinktere i niži pritisak na analni kanal nego muškarci, pa je oštećenje uzrokovano analnom penetracijom stoga posljedičnije.

“Bol i krvarenje koje žene prijavljuju nakon analnog seksa pokazatelj su traume, a rizici se mogu povećati ako je analni seks prisiljen”, rekli su.

Istraživanje National Survey of Sexual Attitudes provedeno u Britaniji pokazalo je da je udio osoba u dobi od 16 do 24 godine koji se upuštaju u heteroseksualne analne odnose porastao s 12,5% na 28,5% tijekom posljednjih desetljeća. Slično, u SAD-u 30% do 45% oba spola je to doživjelo.

“To se više ne smatra ekstremnim ponašanjem, već se sve više prikazuje kao cijenjeno i ugodno iskustvo”, napisali su Hunt, kirurg iz Sheffielda, i Gana, kolorektalni kirurg iz Yorkshirea.

Mnogi liječnici, međutim, posebno liječnici opće prakse i bolnički liječnici, nerado razgovaraju sa ženama o rizicima koji su uključeni, dijelom zato što ne žele djelovati osuđujuće ili homofobno, dodaju.

“Međutim, s tako visokim udjelom mladih žena koje sada imaju analni seks, neuspjeh da se razgovara o tome kada se pojave anorektalni simptomi izlaže žene propuštenim dijagnozama, uzaludnim tretmanima i daljnjoj šteti koja proizlazi iz nedostatka medicinskog savjeta”, rekli su kirurzi.

Claudia Estcourt, profesorica seksualnog zdravlja i HIV-a i članica Britanske udruge za seksualno zdravlje i HIV (BASHH), podržala je poziv kirurga liječnicima da otvoreno govore o analnom seksu.