Njemačka kancelarka Angela Merkel upletena je u skandal Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (BAMF), nakon što je bivši šef agencije potvrdio kako je Merkel dva puta izvijestila o problemima.

Tijekom proteklog vikenda, otkriveno je da se među 1200 imigranata, kojima je uz mito čelnim ljudima BAMF-a u Bremenu dodijeljen azil, nalazi i 46 radikalnih ekstremista. Također se pokazalo da se među njima nalazi ukupno 115 osoba koje su pod prismotrom njemačkih obavještajnih službi.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova potvrdio je kako se najmanje dvojica od 46 radikalnih islamista smatraju potencijalnom terorističkom prijetnjom, piše Deutsche Welle.

Optužbe protiv Merkel iznio je bivši šef BAMF-a Frank-Jürgen Weise, prenosi L’Express.

Neuspjeh leži u neaktivnosti [vlade] budući da su izazovi s kojima bi se Njemačka susrela u dolasku izbjeglica bili jasni,“ izjavio je Weise te dodao: „Ova kriza mogla se izbjeći.

Skandal koji je izbio u Njemačkoj prošlog mjeseca, nastao je nakon što su čelni ljudi BAMF-ovog ureda u Bremenu optuženi za primanje mita i davanje azila za 1200 imigranata koji nisu udovoljavali kriterijima.

Bremenski BAMF negirao je optužbe uz izgovor da je ured tijekom 2015. bio preopterećen brojem zahtjeva za azil.

Iz stranke AfD žestoko su kritizirali Merkel i njenu politiku, okrivivši pritom kulturu „samo-mržnje“ za nastali skandal. AfD namjerava Merkel sudski goniti zbog stvaranja općeg kaosa i ilegalnog dovođenja stranaca u zemlju.