Angeli Merkel je ponuđena glavna uloga u “savjetodavnom tijelu visoke razine za globalna javna dobra”, izvijestio je u srijedu Deutsche Presse-Agentur (dpa), pozivajući se na izvore u krugovima UN-a.

U izvješću nije preciziran opseg rada savjetodavnog odbora, ali se navodi da se međunarodni odbori poput ovih bave globalnim pitanjima poput ozonskog omotača, sigurnosti zračnog prometa i svjetske trgovine.

Novinska agencija navodi da je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres napisao osobno pismo Merkel, nudeći posao. Međutim, šanse da će bivša kancelarka prihvatiti tu funkciju “smatraju se prilično niskim”, rekao je dpa.

Glasnogovornik Angele Merkel kasnije je za dpa rekao da je prošlog tjedna bivša kancelarka razgovarala o tome s Guterresom telefonom, “zahvalila mu i rekla mu da neće prihvatiti ponudu”.

UN nisu komentirali to pitanje za dpa. Merkel je prošlog mjeseca odstupila s mjesta kancelarke nakon 16 godina na vlasti. Bila je druga njemačka kancelarka s najdužim stažem, kao i jedna od čelnica s najdužim stažem u EU.

Tijekom kampanje za izbor novog glavnog tajnika UN-a 2016., njemački i strani mediji sugerirali su da bi Merkel bila dobar izbor za vođenje organizacije.

PassBlue, novinski medij koji prati UN, citirao je glasnogovornika Merkeline u veljači 2021. koji je rekao da nije zainteresirana za zamjenu Guterresa na mjestu šefa UN-a.

Najviša mjesta u UN-u često zauzimaju bivši šefovi država i veterani političari. Sam Guterres bio je premijer Portugala, dok je Michelle Bachelet, koja je dvaput izabrana za predsjednicu Čilea, glavna izaslanica globalnog tijela za ljudska prava.