Umjetnik Angus McBride vjerojatno je jedan od onih za kojeg su tek rijetki čuli, a o kojem je ionako teško pronaći neke informacije putem Interneta, osim tek par rečenica na Wikipediji ili nekim opskurnijim lokacijama.

McBride je zapravo bio vrlo poznati umjetnik koji je ilustrirao brojne knjige vojne povijesti, ali i igre vezane uz fantastiku. Neki njegovi radovi krase i brojne knjige koje se tiču drevnih ratnika i naroda.

Zapravo, McBride je tijekom svoje duge umjetničke karijere oslikao vjerojatno sve civilizacije drevnog svijeta.

Angus McBride

McBride se rodio u Londonu 1931., u obitelji škotskih roditelja, ali je već sa pet godina ostao bez majke, a sa 12 i bez oca, koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu. Školovao se u protestantskoj školi, a nakon odsluženja vojske započeo je s radom kao propagandni umjetnik.

Zbog teških ekonomskih prilika u Britaniji nakon rata, McBride je otišao u Južnu Afriku, u Cape Town, gdje je ubrzo postao poznat po svojim radovima. Međutim, tamo ipak nije uspio ostvariti svoje planove te se 1961. vratio u Englesku.

Nakon niza radova za razne časopise, 1975. počeo je raditi na seriji knjiga Men-at-Arms, britanske izdavačke kuće Osprey Publishing, po čemu je postao i mnogo poznatiji.

Interesantno je da su mnogi njegovi radovi prije toga bili poprilično eksplicitno seksualne naravi, ali s nakanom i da budu humoristični, odnosno ismiju dekadenciju Zapada.

Krajem 70-ih, McBride se ponovno seli u Južnu Afriku, gdje je nastavio raditi za američke i britanske izdavače. Realističke povijesne ilustracije nastavile su krasiti brojne knjige izdavačkih kuća usmjerenih na povijesno-vojnu tematiku.

McBride je također bio uključen i u ilustriranje igara fantastične tematike, poput MERP-a (Midle Age Role Playing).

Angus McBride umro je 15. svibnja 2007.