Anketa: Nijemcima se fućka za klimatske promjene, žele da se grade ceste i voze benzinci i dizelaši

Foto: Peter Kneffel

Anketa za jedne od najvećih njemačkih novina pokazala je jake osjećaje među njemačkim glasačima o vladinoj politici, pokazujući snažno odstupanje od težnji utjecajnog koalicijskog partnera Stranke zelenih u zemlji Autobahna.

Na pitanje kojom putem bi radije željeli da vlada krene, 62 posto Nijemaca reklo je da žele vidjeti “obnovu i daljnje širenje autoceste i cestovne mreže”, očito odbacivanje sadašnjeg duha vremena za širenje ograničenja pristupa cestama kroz zagušenja naknade i cestarine. Velika većina također je izjavila da preferiraju benzinske i dizel automobile nego električne.

Samo 33 posto, za usporedbu, reklo je da popravak već postojećih cesta i izgradnju novih “treba izbjegavati u korist zaštite okoliša i klime”, izvještava Die Welt, pozivajući se na istraživanje koje je za njih proveo anketar. Dok se odobrenje za proširenje cesta umjesto za ograničavanje izgradnje cesta za okoliš razlikovalo ovisno o regiji i dobi, svaka demografska kategorija ipak je pokazala većinsku podršku.

Najmanje je vjerojatno da će podržati ceste iznad okoliša stanovnici regionalnih gradova, gdje je tanka većina od 51 posto rekla da se slaže s izjavom. Jedina politička skupina koja je podržava klimatsku agendu umjesto cesta – što možda nije iznenađujuće – bili su sljedbenici Zelene stranke.

DW također prenosi saznanje da velika većina Nijemaca nije zainteresirana za električne automobile. Prema anketi, samo 33 posto reklo je da je doba motora s unutarnjim izgaranjem prošlo, a 72 posto reklo je da bi radije imali konvencionalni motor umjesto električnog.

Autor: Ivica Mandekić