Anketa pokazala da bi danas Trump pobijedio Bidena s 10 postotnih bodova prednosti

Kada bi se izbori održavali danas, bivši američki predsjednik Donald Trump pobijedio bi predsjednika Joea Bidena s 10 posto glasova, pokazala je anketa Washington Posta/ABC Newsa. Rezultat pokazuje najveću prednost za Trumpa otkad su obojica objavila svoju kandidaturu za izbore 2024.

Anketa objavljena u subotu pokazala je da bi 52% ispitanika izabralo Trumpa, a 42% bi se priklonilo Bidenu, dok su ostali ili neodlučni ili ne bi glasali. Kada su anketari Posta/ABC-a postavili isto pitanje u veljači, Trump je vodio pred Bidenom za četiri boda, s 48% prema 44%.

Rezultat je u suprotnosti s nizom nedavnih anketa, koje su sve stavile Trumpa i Bidena u ili blizu statističke mrtve utrke. Anketa NBC Newsa, također objavljena u subotu, pokazala je da su Trump i Biden izjednačeni s 46%, dok je prošlotjedno istraživanje Fox Newsa postavilo Trumpa ispred Bidena s 48%-46%, a anketa Sveučilišta Quinnipiac stavila je Bidena u vodstvo s 47%. % -46 %.

Prije nego što se po drugi put suoči s Bidenom, Trump će morati poraziti sve veću skupinu republikanskih protukandidata koji se nadaju izboriti stranačku nominaciju. Međutim, svaka velika anketa pokazuje da bivši predsjednik ima uvjerljivu prednost nad ostalima, a Biden je donatorima u srijedu rekao kako misli da je Trumpu “suđeno da ponovno bude kandidat”.

Prema istraživanju Posta/ABC-a, Trump ima gotovo 40 bodova prednosti u odnosu na svog najbližeg republikanskog suparnika, guvernera Floride Rona DeSantisa, s 54% prema 15%. Niti jedan drugi GOP izazivač nije uspio postići dvoznamenkast rezultat u anketi.