Anketa pokazala da većina Britanaca želi da Johnson odstupi

Foto: Matt Dunham

Britanski list Independent objavio rezultate ankete među čitateljima koja je pokazala da velika većina ispitanika želi da britanski premijer Boris Johnson podnese ostavku.

Čitatelji su upitani: “Treba li Boris Johnson podnijeti ostavku?” pri čemu je ispitanicima dan izbor “Da”, “Ne” i “Nisam siguran”. Pojedinosti o optužbama Partygatea također su dane kao kontekst, navodi list. Od 891 ispitanika, 797 – ili 89,5% – reklo je Da, premijer bi trebao podnijeti ostavku.

Anketa je pokrenuta nakon što se Johnson ispričao što je prisustvovao događajima tijekom karantene, a koji su kršili odredbe iste, ali je inzistirao da ne misli da je prekršio vlastita pravila.

U skandalu Partygate pojavila su se dodatna otkrića otkako je anketa pokrenuta. Premijer je prošlog tjedna priznao da je prisustvovao proslavi svog rođendana u Downing Streetu u lipnju 2020. Najavljeno je da je premijer dobio tortu i da je događaju prisustvovalo do 30 ljudi.

Ured kabineta u ponedjeljak je rekao da je viša državna službenica Sue Gray “premijeru dostavila najnovije informacije o svojim istragama”. Gray su zamolili da ispita događaje u Downing Streetu i prosudi je li premijer prekršio vlastita pravila.

U petak je policija zatražila da Grey uključi samo “minimalne reference” u svoje izvješće o događajima koje istražuju, ostavljajući neke stručnjake da ispituju što će zapravo biti uključeno u dosje državnog službenika.