Anketa: Većina Čeha ne želi zamijeniti krunu eurom

Objavljeno:

Većina Čeha skeptična je oko prijelaza na euro, vjerujući da bi usvajanje jedinstvene valute nosilo inflatorne rizike i da ne bi koristilo zemlji, izvijestio je ovog tjedna medij iRozhlas, pozivajući se na najnoviju anketu.

Oko 68% ispitanika smatra prelazak s češke krune na jedinstvenu valutu nedostatkom. Daljnjih 21 posto pozitivno gleda na uvođenje eura, dok je 11 posto bilo ambivalentno po tom pitanju, pokazalo je istraživanje koje je prošli tjedan za češki radio provela agencija Median u više od 1000 ispitanika. Obveza konačnog prelaska na euro bila je ključni uvjet za ulazak Češke u EU još 2004. Ali nakon gotovo dva desetljeća Prag nije ni blizu.

Jedan od autora istraživanja Ivan Čuker skepticizam javnosti pripisao je zabrinutosti oko mogućih poskupljenja nakon uvođenja eura.

“Uglavnom studenti kažu da im je euro koristan. Oko 45% njih je tako reklo”, istaknuo je.

Dok su neki ekonomisti uspoređivali članstvo Češke u EU bez prihvaćanja eura s položajem “oskudno odjevene princeze”, drugi su priznali inflacijske rizike i podržali ideju o održavanju referenduma o tom pitanju. Ekonomist Sveučilišta Metropolitan Dominik Stroukal opisao je eurozonu kao “neoptimalnu” valutnu uniju u ovom trenutku.

“Nema smisla riješiti se monetarne politike kada češka trenutno funkcionira dobro”, rekao je.

Rasprave dolaze nakon što je češki predsjednik Petr Pavel, u svom novogodišnjem obraćanju naciji, pozvao na poduzimanje konkretnih koraka kako bi zemlja usvojila jedinstvenu valutu. Do sada, od 27 članica EU, njih sedam nije usvojilo euro.

Povezani članci

Posljednje objavljeno