Ankete pokazale da većina Amerikanaca ne želi Trumpa za ponovnog predsjednika i vjeruje optužbama

Američki glasači uglavnom ne prihvaćaju tvrdnje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da je žrtva političkog ‘lova na vještice’, otkrila je nova anketa. Prema anketi NPR/Marist objavljenoj u ponedjeljak, većina ispitanika slaže se da su razne kaznene istrage protiv njega poštene, a više od šest od deset ne želi ga natrag u Bijelu kuću.

Gotovo polovica američkih glasača (46%) vjeruje da je Trump kriv za zločin, dok dodatnih 29% kaže da je učinio nešto neetično, ako ne i protuzakonito, pokazuju rezultati ankete. Samo 23% je uvjereno da Trump nije učinio ništa loše. Čak i među anketiranim republikanskim biračima, više od polovice (53%) vjeruje da je bivši predsjednik učinio nešto neetično ili nezakonito.

Anketa je pokazala da 56 posto ispitanika vidi istrage protiv Trumpa poštenima, dok 41 posto kaže da je on meta lova na vještice. Taj rezultat možda neće biti dobar za Trumpovu predsjedničku kampanju 2024. Bivši predsjednik tvrdio je ranije ovog mjeseca da će biti uhićen u New Yorku, gdje je tužiteljstvo navodno istraživalo njegovu isplatu novca po tajnosti 2016. porno zvijezdi Stormy Daniels. Iskoristio je nadolazeću pravnu prijetnju za prikupljanje priloga za kampanju i poticanje svojih pristaša da održe prosvjede u njegovo ime.

Samo 38 posto američkih birača, uključujući 34 posto nezavisnih birača, želi da Trump osvoji još jedan predsjednički mandat, pokazalo je istraživanje. Slično tome, samo 39% Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o Trumpu, što je pad u odnosu na 42% u studenom.