Ankete pokazuju da se Trumpu podigla popularnost nakon podizanja optužnice

Foto: AP Photo / Evan Vucci

Novi podaci iz predizborne kampanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nakon podizanja optužnice pokazuju da on ne samo da ima uvjerljivo vodstvo na republikanskim predizborima i prednost nad demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom u vjerojatnom nadmetanju na općim izborima, nego da više glasača i na predizborima i općim izborima kažu da će sada glasati za Trumpa zbog toga.

Anketa koju je proveo Trumpov anketar John McLaughlin – koji se naširoko smatra jednim od najboljih republikanskih anketara, jedan je od najdetaljnijih podataka prikupljenih otkako je u četvrtak objavljena vijest da je okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg optužio Trumpa.

Anketa među 1000 glasača na općim izborima, provedena u petak, 31. ožujka i subotu, 1. travnja — odmah nakon vijesti o optužnici — s marginom pogreške od 3,1 posto, pokazala je da Trump vodi ispred Bidena s 47 prema 43 posto.

Ali na republikanskim predizborima, Trump je preuzeo vodstvo nad guvernerom Floride Ronom DeSantisom. Od ukupno ponuđenih 14 kandidata, Trump ima većinsku podršku od 51 posto, a DeSantis je doživio dvoznamenkasti pad na 21 posto. Od McLaughlinove ankete u siječnju, to znači da je utrka odmaknula neto 18 bodova od DeSantisa prema Trumpu.