Antarktika postaje sve hladnija – što se dogodilo sa „globalnim zatopljenjem“?

antarctica-640x480

Zapadna Antarktika postala je još jedna žrtva globalnog zahladnjenja. Prema posljednjem istraživanju, zapadna Antarktika „nije osjetila zatopljenje od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća“.

Godišnja prosječna temperatura značajno se smanjila, a najveće zahladnjenje osjeti se tijekom australskog ljeta. Temperature su pale kao posljedica velikog intenziteta hladnoće, istočnih vjetrova koji su rezultat ciklonskih uvjeta u sjevernom Weddellovom moru u kombinaciji sa jakim strujanjem. Ova strujanja utjecala su i na pomak morskog leda prema istočnoj obali poluotoka, time pojačavajući utjecaj.

Drugim riječima, zagovornici teorije o globalnom zatopljenju su upravo izgubili jedan od najčešće isticanih primjera globalnog zatopljenja.

Posljednjih petnaestak godina porast temperature na zapadnoj Antarktici, odnosno Antarktičkom poluotoku, stalno je naglašavan kao potvrda turobnih predviđanja klimatskih promjena od strane zagovornika ideje o globalnom zatopljenju, što su mediji bez kritike dogmatski prihvaćali kao neosporivu činjenicu.

NBC iz 2013.:

Antarktički poluotok jedno je od mjesta na planeti gdje se zagrijavanje najviše primjeti…

BBC iz 2012.:

Nova analiza temperaturnih podataka ukazuje na to da se ledeni pokrivač na zapadnoj Antarktici zagrijava dvostruko brže nego se to mislilo.

Američki istraživači tvrde da su pronašli prvi dokaz zagrijavanja tijekom ljetnih mjeseci južne hemisfere.“

Zabrinuti su da bi se ubrzano topljenje leda zbog porasta temperature moglo odraziti na povećanje razine mora.“

BBC iz 2001.:

Britanski znanstvenici kažu da se dijelovi Antarktike u posljednje vrijeme zagrijavaju puno brže nego ostatak planeta.“

Vjeruju da se takvo nešto nije događalo u toj mjeri tijekom posljednje dvije tisuće godina.“

Ova fraza o „najbržem zatopljavanju na planeti“ postala je toliko važna aktivistima koji rade u „klimatskom biznisu“, da niti nakon ove najnovije objave nisu u stanju sagledati i revidirati svoje vlastite stavove. To uključuje i autore studije koja je ukazala na to da se zapadna Antarktika zapravo hladi posljednjih 18 godina, koji to nazivaju uobičajenom prirodnom promjenom. Međutim, nije prirodna kad se radi o zatopljenju, zar ne?

Naslov iz Washington Posta:

Antarktički poluotok se hladi, ali to ne opovrgava globalno zatopljenje

Prevelik je biznis u pitanju da bi se samo tako odustalo od mantre o globalnom zatopljenju, i milijardi dolara koji se ulažu u istraživanje tog ljudski stvorenog fenomena.

Izvor: Breitbart, Tribun