Anti-bjelački rasizam „Zelenih“: Bijelci u Švedskoj moraju se „povući“ kako bi stranci preuzeli vlast

Glasnogovornica švedske stranke Zelenih Märta Stenevi izjavila je da bi se bijele Šveđanke rođene morale povući kako bi žene stranih manjina dobile vlast u Švedskoj.

Stenevi je dala izjave tijekom intervjua za podcast, nakon što su je pitali o razlikama između načina glasanja muških i ženskih glasača u zemlji.

Prema njenim apsurdnim tvrdnjama, postoji „alarmantan trend“ da švedski muškarci postaju konzervativniji i da misle da je Švedska već dovoljno „jednaka“ kao danas, izvještava Aftonbladet.

Na pitanje zašto toliko žena glasa za Zelene u usporedbi s muškarcima, Stenevi je izjavila da faktor može biti moć i izjavila da se one s „privilegijama“ mogu osjećati ugroženima zbog nove podjele vlasti.

Idući još dalje, izjavila je da švedski muškarci ne samo da moraju odustati od moći, već to moraju učiniti i bijele Šveđanke: „Ako će žene rođene u inozemstvu steći moć, bijele će se žene rođene u zemlji morati povući .“

Slične su komentare u prošlosti davali i drugi članovi švedske stranke Zelenih, kao što je to bilo 2018. godine kada su lokalni članovi stranke u gradu Eslöv predložili da domaći Šveđani koji imaju problem s multikulturalizmom jednostavno odu.

„Postoji još jedna stranka koja želi nagovoriti imigrante da se presele“, rekao je Lars Ahlfors, predsjednik lokalnih Zelenih, misleći na košer-nacionaliste Švedskih demokrata i dodao: „Mislimo da ako ne uživate u multikulturalizmu, trebali bi dobiti priliku i pomoć za preseljenje.“

Zeleni u Eslövu su se kasnije ispričali za izjave Ahlforsa, tvrdeći kasnije da su satira.