Ljevičarska ekstremistička skupina Antifa objavila je privatne adrese kandidata Alternative za Njemačku (AfD) u njemačkoj pokrajini Hesse i potaknula prosvjednike da ih “izazovu” na mjestima gdje se osjećaju sigurnima.

Samoproglašena antifašistička skupina pokrenula je web stranicu posebno za kampanju s interaktivnom kartom s detaljima privatnih rezidencija 40 političara AfD-a, kao i lokacijama prostorija za događanja i restorana u kojima se okupljaju predstavnici stranke.

“Stranica ima za cilj potaknuti antifašiste u Hessenu da zaustave AfD, koji trenutačno ponovno jača”, rekla je krajnje ljevična aktivistička skupina u izjavi ohrabrujući svoje članove da “iskoriste informacije” koje su dobili.

“Sljedećom publikacijom želimo dati uvid u državnu listu Hessen AfD-a i baciti više svjetla na političare te stranke.

“Zajedno s vama, želimo ih izazvati u prostorima gdje se kreću, osjećaju se nesmetano i misle da su sigurni. Bilo u restoranu, klubu ili na radnom mjestu: Svatko tko želi isključiti, zatvoriti ili se riješiti drugih zbog rasističkog, antisemitskog, seksističkog ili antiqueer svjetonazora ne bi se trebao žaliti na otpor i isključivanje.”

AfD je podnio žalbu protiv kampanje i pozvao državne organe da ugase stranicu.

Nasilje nad političarima u Njemačkoj nije neuobičajeno, a samo prošle godine bilo je 1.398 prijavljenih zločina protiv izabranih dužnosnika ili političkih kandidata. Zabilježeni su napadi i lijevih i desnih aktivista; Kandidati Zelene stranke bili su najviše pogođeni s 399 slučajeva, a slijede ih SPD i AfD s 386, odnosno 321 slučajem.

Prošle godine, kandidat za gradonačelnika AfD-a u gradu Rostocku, Michael Meister, napadnut je tri puta, uključujući i razbijanje prozora na automobilu i razbijanje guma od strane aktivista krajnje ljevice, dok je dom augsburške političarke AfD-a Gabrielle Mailbeck također bio meta vandala.

U siječnju su Marc-Manuela Kunstmanna, predsjednika okružne skupine AfD-a u Hamburg-Mitteu, okrutno napala dvojica muškaraca dok se vozio autobusom kući; na društvenim je mrežama objavio eksplicitne fotografije svojih ozljeda koje uključuju rasječenu usnicu, modrice na licu i nekoliko napuknutih zuba.

U 2020. i 2021. godini najčešće su napadani političari AfD-a.

Izbori u Hessenu održat će se 8. listopada. Vladajući CDU trenutno vodi u anketama s 25 posto, a slijede ga AfD i SPD s 20 posto.