U ulici Baldr u četvrti Nørrebro u Kopenhagenu, u posljednje je vrijeme zabilježena serija podmetnutih paleža automobila. Točnije, u samo par mjeseci ukupno 9 takvih paleža zabilježeno je u toj ulici. Krivac, koji je priznao svoja zlodjela, je 27-godišnji antifašistički ekstremist koji pripada organizaciji marksističkih ekstremista pod nazivom BumZen.

Dotični piroman dobio je jednu godinu uvjetno te će morati platiti više od milijun danskih kruna (preko 130.000 eura) odštete vlasnicima automobila koji su spaljeni, javlja Berlingske.

Prema vlastitim riječima antifašiste, on je bio pod utjecajem alkohola kada je u 9 navrata između 30. kolovoza i 23. listopada zapalio 9 automobila.

Bio sam pijani idiot. Nisam jasno razmišljao i ponekad sam bio potišten. Akcija nema neko dublje značenje, jednostavno sam previše pio. Imam problema s alkoholom već dugi niz godina,“ izjavio je.

Tijekom suđenja je ustanovljeno da dotični predstavnik društvenog ološa ima problema s alkoholom još od svoje 15. godine. Ironično, upravo u to doba preselio se u četvrt Kopenhagena koja je poznato okupljalište nasilnih marksističkih ekstremista.

U prvih devet mjeseci ove godine ukupno je zapaljeno 648 automobila u Danskoj, što je znakoviti porast u odnosu na protekle godine. Naime, 2016. je zapaljeno 487 automobila, a 2017. čak 626. Godine 2018. zapaljena su 562 automobila, ali vlasti tvrde kako su statistike djelomično nepouzdane jer je navodno teško ustanoviti jesu li svi požari bili podmetnuti.